top of page
AdobeStock_362549342 (1).jpeg
 • Poza scriitoruluiGrace Aesthetic

Foliculita - cauze, simptome, tratament


Cum trat─âm foliculita

Foliculita este o afec╚Ťiune dermatologic─â comun─â a pielii care afecteaz─â foliculii de p─âr, acele mici cavit─â╚Ťi din piele din care cre╚Öte fiecare fir de p─âr. Aceast─â afec╚Ťiune poate ap─ârea ├«n orice zon─â a corpului cu p─âr, dar este mai frecvent─â ├«n zonele unde p─ârul este gros ╚Öi aspru, cum ar fi fa╚Ťa, scalpul, umerii, spatele, picioarele ╚Öi zona inghinal─â.


Cum se manifest─â foliculita?


Foliculita se manifest─â prin umfl─âturi mici ╚Öi ro╚Öii ├«n jurul foliculilor pilo╚Öi sau sub forma unor pustule care seam─ân─â cu acneea, acoperite de o crust─â sau av├ónd un cap─ât albicios. Cel mai adesea foliculita d─â o senza╚Ťie de m├ónc─ârime sau arsur─â la nivelul pielii.


De ce apare foliculita?


Exist─â mai multe cauze posibile ale foliculitei:

 1. Infec╚Ťii bacteriene sau fungice: Cea mai frecvent─â cauz─â a foliculitei este infec╚Ťia fungic─â sau bacterian─â, cum ar fi Candida Albicans, Malassezia, Staphylococcus aureus. Acestea poate intra ├«n foliculi de p─âr prin t─âieturi minore ale pielii sau prin pori ├«nfunda╚Ťi. Ciupercile pot, de asemenea, infecta foliculii de p─âr, contribuind la dezvoltarea foliculitei.

 2. Epilare sau ras incorect: Utilizarea incorect─â a metodelor de ├«ndep─ârtare a p─ârului, precum epilarea cu cear─â sau folosirea aparatului de ras, poate irita foliculii ╚Öi poate duce la inflama╚Ťie. Foliculita cauzat─â de ├«ndep─ârtarea p─ârului este cunoscut─â sub numele de foliculit─â mecanic─â.

 3. Hidratare insuficient─â a pielii: Pielea uscat─â ╚Öi lipsa hidrat─ârii pot cre╚Öte susceptibilitatea la apari╚Ťia foliculitei. Pielea hidratat─â corect are un strat de protec╚Ťie natural─â care ajut─â la prevenirea inflama╚Ťiei foliculare.

 4. ├Ämbr─âc─âminte str├ómt─â: Purta haine str├ómte poate provoca frecare excesiv─â ├«n zonele cu p─âr, cauz├ónd irita╚Ťie ╚Öi inflama╚Ťie ├«n foliculi.

 5. Imunitate sc─âzut─â: Persoanele cu sistem imunitar sl─âbit prezint─â un risc mai mare de a dezvolta infec╚Ťii, inclusiv foliculit─â. Sistemul imunitar sl─âbit poate fi cauzat de anumite boli, medicamente sau alte afec╚Ťiuni care afecteaz─â capacitatea corpului de a lupta ├«mpotriva infec╚Ťiilor.

 6. Transpira╚Ťia excesiv─â: Persoanele care transpir─â excesiv, mai ales ├«n timpul exerci╚Ťiilor fizice sau ├«n condi╚Ťii de c─âldur─â mare, pot dezvolta foliculit─â, deoarece transpira╚Ťia ╚Öi umiditatea pot ├«nfunda porii ╚Öi pot favoriza cre╚Öterea bacteriilor.

Complica╚Ťii poten╚Ťiale ale foliculitei


├Än majoritatea cazurilor, foliculita este o afec╚Ťiune minor─â ╚Öi se rezolv─â de la sine ├«n c├óteva zile sau s─âpt─âm├óni cu tratament adecvat. Cu toate acestea, ├«n cazurile mai severe sau dac─â foliculita nu este tratat─â corespunz─âtor, pot ap─ârea complica╚Ťii, cum ar fi:

 1. Furuncul (abces cutanat): Un furuncul este o form─â mai grav─â de infec╚Ťie a foliculului de p─âr, care poate provoca umfl─âturi dureroase ╚Öi pline cu puroi. Furunculul poate necesita drenaj chirurgical sau tratament cu antibiotice pentru a se vindeca complet.

 2. Chist pilonidal: Un chist pilonidal este un abces care se dezvoltă în zona inferioară a spatelui, aproape de zona coccisului. Poate fi asociat cu foliculita sau cu încurcarea părului în zona respectivă.

 3. Cicatrici: În cazurile severe de foliculită, în special atunci când leziunile sunt frecvente sau zgâriate, pot apărea cicatrici inestetice după vindecarea pielii.

 4. Infec╚Ťii extinse: ├Än unele cazuri rare, infec╚Ťiile severe pot se r─âsp├óndesc ├«n ╚Ťesuturile ├«nconjur─âtoare, duc├ónd la celulit─â sau alte complica╚Ťii grave.

Cum trat─âm foliculita?


Op╚Ťiunile de tratament pentru foliculit─â depind de severitatea ╚Öi de cauza afec╚Ťiunii ╚Öi pot include:

 1. Auto├«ngrijire: ├Än cazurile u╚Öoare de foliculit─â, po╚Ťi ameliora simptomele prin aplicarea de comprese calde ╚Öi men╚Ťinerea zonei afectate curate ╚Öi uscate.

 2. Antibiotice: ├Än cazul foliculitei bacteriene sau infec╚Ťiilor severe, medicul poate prescrie antibiotice pentru combaterea infec╚Ťiei.

 3. Antifungice: ├Än cazurile de foliculit─â cauzat─â de ciuperci, antifungicele pot fi eficiente ├«n tratarea infec╚Ťiei.

 4. Epilare definitiv─â cu laser: O metod─â modern─â ╚Öi eficient─â pentru a trata foliculita cronic─â ╚Öi a ├«mbun─ât─â╚Ťi aspectul pielii este epilarea definitiv─â cu laser.

Epilarea definitivă cu laser în tratarea foliculitei


Epilarea definitiv─â cu laserul Elysion Pro-U ofer─â o solu╚Ťie permanent─â pentru ├«ndep─ârtarea p─ârului nedorit, reduc├ónd astfel riscul de dezvoltare a foliculitei. Datorit─â principiului fototermolizei selective, ├«n combina╚Ťie cu utilizarea de Pulsuri Ultra Scurte, energia luminii difuzat─â uniform este transformat─â ├«n c─âldur─â absorbit─â de pigmentul de p─âr, rezult├ónd ├«n distrugerea r─âd─âcinii firului de p─âr, ├«ns─â f─âr─â a afecta pielea ╚Öi alte ╚Ťesuturi. Epilarea cu laser poate ajuta, de asemenea, la reducerea inflama╚Ťiei ╚Öi a irita╚Ťiei foliculare, prevenind astfel apari╚Ťia foliculitei.

├Än plus, pentru persoanele care sufer─â frecvent de foliculit─â sau care au o sensibilitate crescut─â a pielii, epilarea definitiv─â cu laser poate fi o alegere excelent─â. ├Ändep─ârtarea p─ârului reduce semnificativ riscul apari╚Ťiei foliculitei, ajut├óndu-te s─â ai o piele mai s─ân─âtoas─â ╚Öi mai neted─â.


Te a╚Ötept─âm cu drag la Grace Aesthetic Otopeni s─â ├«ncerci tratamentul de epilare definitiv─â ╚Öi s─â te bucuri de o piele catifelat─â ├«ntreaga via╚Ťa, f─âr─â stresul ╚Öi disconfortul folliculitei!Comments


AdobeStock_362549342 (1).jpeg

Contact

   Te po╚Ťi programa oricând pentru o consulta╚Ťie gratuit─â sau po╚Ťi solicita informa╚Ťii despre tratamentele noastre, prin oricare dintre urm─âtoarele mijloace:

Telefon: 0770 607 029

Program 

Luni-Vineri

10:00 – 21:00 

Sâmb─ât─â

09:00 – 15:00

Duminic─â

Închis

 • Instagram
 • Facebook

Adres─â

   Pute╚Ťi ajunge la noi cu ma╚Öina sau cu mijloacele de transport în comun din sta╚Ťia Prim─âria Otopeni (autobuzele 783, 441, 442, 443, 444, 446, 448, 477 sau Linia Albastr─â a localit─â╚Ťii). Din sta╚Ťie pân─â la loca╚Ťia noastr─â ve╚Ťi merge pe jos aproximativ 10 minute (DN1 - strada 9 Mai).

bottom of page